Groen, GROENER, Groenst

Samen met Festival Mundial heeft De AfvalSpiegel vorig jaar een plan ontwikkeld om in drie jaar tijd tot een schoon en afvalvrij festival te komen. Dit plan heet Groen, Groener, Groenst en dus was het dit jaar Groener. Op 27 en 28 juni vond het festival in de Spoorzone in Tilburg plaats. De nadruk lag dit jaar op de afval-scheidings-voorziening bij horeca en marktkramen en het creëren van bewustwording bij bezoekers.

Er vinden jaarlijks zo’n 700 festivals plaats in Nederland, hier komen meer dan 20 miljoen bezoekers op af. Festivals zijn bij uitstek gelegenheden waar veel afval vrijkomt. De AfvalSpiegel bekijkt samen met de organisatie en andere betrokkenen (bv. gemeente) op welke manier het ontstaan van afval verminderd kan worden, door gedragsbeïnvloeding bij de bezoeker, en tevens op welke manier het onvermijdelijke afval het best gescheiden en afgevoerd kan worden. Ook kijken we op welke andere manieren een festival kan verduurzamen.

From piss to pilsener
Een mooi voorbeeld van op een andere manier verduurzamen is ‘Beercycling’ project op Roskilde festival in Denemarken. De organisatie is van plan 25.000 liter urine op te vangen – van de 100.00 bezoekers – om het nabij gelegen gerstveld te bemesten. Over twee jaar kan met mout van dit veld bier voor het festival geproduceerd worden, dit bier wordt in 2017 op het festival geschonken onder het motto ‘from piss to pilsener’.

piss-to-pilsner

terug-naar-nieuwsoverzichtAfval is de
moeite waard.

Bezoekadres
Kraaivenstraat 21-15
5048 AB, Tilburg

Postadres
Postbus 10311
5000 JH, Tilburg

Contact
085 – 773 19 95
info@deafvalspiegel.nl
 
 
 
 
© De AfvalSpiegel 2018 • Website door Toffey • Design door Evers + de Gier