Slide Dit ben ik.

Afval zie ik als de spiegel van de samenleving

 

Afval bestaat altijd. Als je het op zijn beloop laat, is afval een risico voor de gezondheid van de aarde en daarmee dus ook voor de mens. Ik streef daarom naar een samenleving die zo weinig mogelijk afval produceert en zo veel mogelijk afval hergebruikt. Zo werk ik aan een gezonde en mooie leefomgeving voor iedereen.

Afval vertelt een verhaal. Dagelijks krijg ik kennis over afval boven tafel door allerlei soorten afval grondig te onderzoeken en te analyseren. Die kennis gebruik ik weer in mijn adviezen aan opdrachtgevers om samen te komen tot meer gescheiden afvalinzameling en minder restafval. Op deze manier werk ik aan lokale verduurzaming.

Mijn manier van organiseren maakt mij uniek. Met mijn deskundig veldteam speur ik op locatie naar waarde in afval. Mijn overall verruil ik moeiteloos voor een overhemd. Van onderzoek tot advies: ik heb alles in huis. Hieronder zie je wie dit zijn.

In 1985, in de hoogtijdagen van milieuactivisme en werkloosheid…

Lees meer over mij

… ontstond ik als Stichting Bureau Milieu en Werk vanuit de gedachte dat ‘het milieu’ een werkgever kon zijn. Mijn focus op afval werd steeds groter, waarna medio jaren ’90 een B.V. werd en uiteindelijk in 2015 ‘De AfvalSpiegel’ ging heten.

Als je mij kent, weet je dat ik met beide benen op de grond sta en op bevlogen wijze bezig ben met het interessante fenomeen ‘afval’. Trouw als ik ben, en met een groot hart voor het milieu, sta ik altijd klaar om organisaties op een zorgvuldige manier verder te helpen met hun afvalvraagstukken.

Daarbij staat de kwaliteit van mijn onderzoeksresultaten voorop, omdat deze de bouwstenen vormen van mijn kennis. Ik ben eerlijk en realistisch over afval. Daarnaast inspireer ik de samenleving tot nadenken over afval en stimuleer positief afvalgedrag. Want afval is de moeite waard.

Wilt u mij beter leren kennen? De medewerkers van De AfvalSpiegel staan u graag te woord. U kunt mij bereiken op 085-7731995 of via info@deafvalspiegel.nl.

Hoe vaak zetten mensen hun container aan de straat? Hoe vinden ze het om hun restafval zelf weg te brengen? Barbara overziet de bewonersonderzoeken en dat maakt dat ze weet hoe gevoelig het onderwerp ‘afval’ is. Inmiddels kent ze alle kneepjes van het vak. Multi-inzetbaar als ze is, maakt Barbara ook vaak rapportages van sorteeranalyses en springt ze bij waar nodig. Geboren in een nest van milieuliefhebbers, valt de appel dus niet ver van de boom voor Barbara.

Barbara Juffermans
Onderzoek & Data-analyse

De spil van het bedrijf. De spin-in-het-web. De duizendpoot. Et cetera, et cetera. Britta houdt tientallen projecten tegelijkertijd draaiende en is daarmee onmisbaar voor De AfvalSpiegel. Al meer dan tien jaar zet ze zich in voor het bedrijf en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering van de sorteeranalyses van afval. Zijn alle afspraken goed nagekomen? Is alle data goed verwerkt? Daarnaast houdt ze de administratie bij en runt ze ook nog projecten rondom zwerfafval. Terwijl dat je dit leest heeft Britta waarschijnlijk alweer een offerte klaar, de telefoon beantwoord en haar mailbox bijgewerkt.

Britta Aarts
Advies & Onderzoek

Deze jongeman weet alles van sorteeranalyses. Dat heeft hij namelijk zelf 8 jaar lang gedaan voor De AfvalSpiegel. Daardoor spreekt hij de taal van de dames en heren in het veldteam; erg handig in de coördinatie van deze groep. Jannes zal het niet snel over zichzelf zeggen, maar hij heeft een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Daardoor loopt hij niet weg van logistieke uitdagingen, ingewikkelde draaiboeken en volle mailboxen. Weglopen doet hij alleen wanneer zijn kleine nichtje begint te huilen… maar daar is hij dan ook oom voor.

Jannes van Dooren
Coördinatie Veldonderzoek

Mieke zorgt voor een kritische noot in de organisatie. Waarom werkt dat zo? Hoe zit dat nou precies? Bij een opdrachtgever aan tafel stelt ze de juiste vragen. Nieuwsgierigheid en Mieke gaan dus hand in hand. Dagelijks zorgt ze ervoor dat alle collega’s op de hoogte zijn van het laatste afvalnieuws. Het werk van Mieke kom je online tegen op bijvoorbeeld onze website of op Twitter, want het vergroten van de zichtbaarheid van De AfvalSpiegel is een van haar belangrijkste taken. In de toekomst gaat Mieke ook de verandertrajecten ondersteunen, zodat de communicatie op rolletjes loopt.

Mieke Olde Engberink
Advies & Communicatie

Het creatieve brein van De AfvalSpiegel. Gewapend met de Creative Cloud van Adobe is Sanne in staat om het werk van De AfvalSpiegel ook nog eens mooi vorm te geven. Denkt net zo lief in beelden als in woorden en zorgt zo dat iedereen de boodschap begrijpt, dus ook als je geen Nederlands kan of niet zo goed kan lezen. Sanne is dol op de afwisseling in haar werk, van het in elkaar draaien van flyers tot het te woord staan van de inwoners van gemeenten over de veranderingen op het gebied van afval. Grote kans overigens dat je Sanne aan de telefoon krijgt als je naar ons kantoor belt.

Sanne van den Wittenboer
Advies & Vormgeving

Afval gaan scheiden is natuurlijk gewoon een vorm van gedragsverandering. En dat is precies Simone’s expertise. Meestal is Simone buiten de deur, bij gemeenten bijvoorbeeld. Daar leidt ze veranderingen op het gebied van afval in goede banen. Al nudgend is de vrolijkste ‘kwebbel’ van De AfvalSpiegel bezig met afwisselende zaken. Simone onderhandelt met afvalinzamelaars en –verwerkers, of ze onderzoekt de beste locatie van een ondergrondse afvalcontainer. En als ze dan weer op kantoor is, heb je onbewust een kopje thee voor haar gemaakt. Dat is de kracht van Simone.

Simone Lindhout
Advies & Projectleiding

Steffan werkt sinds 2011 bij De AfvalSpiegel. Zelf is hij ooit begonnen als analist in het veldteam van De AfvalSpiegel, maar heeft al een tijdje geleden zijn mondkapje, laarzen en handschoenen ingeruild voor een telefoon, computerscherm en toetsenbord. Steffan zorgt namelijk voor een vlekkeloos verloop van de sorteeranalyses. Een logistiek hoogstandje waar hij zijn hand niet voor omdraait. Bijna elke werkdag stuurt Steffan drie veldteams op pad om ergens in Nederland afval te analyseren. Hij zorgt ervoor dat de veldteams hun werk goed én veilig uitvoeren en onderhoudt het contact met diverse opdrachtgevers.

Steffan de Turck
Coördinatie Veldonderzoek

Ton is een van dé ervaringsdeskundigen, want hij werkt al meer dan 25 jaar voor De AfvalSpiegel. Heeft alle aspecten van het werk al eens gezien; van afval zelf sorteren voor analyses (met name in de begindagen van De AfvalSpiegel) tot het schrijven van afvalscenario’s en het organiseren van bewonersavonden. Hij is daarom ook wel het collectief geheugen van de organisatie. Vaak op pad om gemeenten en andere opdrachtgevers op weg te helpen met zijn waardevolle adviezen op het gebied van afval. Oftewel, op zoek naar een expert in het afvaldomein? Bij Ton moet je zijn!

Ton Daamen
Advies & Projectleiding

Hoe ga jij eigenlijk om met afval? Wim is al meer dan dertig jaar met deze vraag bezig en bedacht dat afval ‘de spiegel is van de samenleving’. Vandaar dus ‘De AfvalSpiegel’. Wim werkt inmiddels niet meer zelf aan projecten buiten de deur, maar houdt zich meer bezig met de structuur van de organisatie. Met de visie, het bedrijfsmodel en het personeelsbeleid. En hij bemoeit zich met de communicatie en de boekhouding. Wim is met recht de ideeënmachine van De AfvalSpiegel te noemen. Echt afscheid kan hij niet nemen van het afval, want hij is zelfs een internationaal avontuur gestart, onder meer in Senegal.

Wim Snijder
Directeur

De echte helden van De AfvalSpiegel. Dit team staat namelijk letterlijk met de handen in het afval te wroeten. Met heel deskundige handen welteverstaan. Want om het afval(scheidings)gedrag in de gemeenten te onderzoeken, moet je wel weten hoe deze te sorteren. Dag in dag uit is het 25-koppige veldteam in ploegen op pad om door heel Nederland sorteeranalyses uit te voeren en zo de samenstelling van allerlei soorten afval in kaart te brengen.

Veldteam
Veldonderzoek

Wil jij ook bij mij werken?

Afval is de moeite waard.