Gemeenten: haal meer uit de zwerfafvalvergoeding!

Het is weer bijna zover: tijd om een aanvraag in te dienen voor de zwerfafvalvergoeding. In Nederland maken alle gemeenten aanspraak op deze vergoeding van Nederland Schoon. Minstens één keer per jaar moet de gemeente daarvoor zo’n 50 gebieden toetsen op de hoeveelheid zwerfafval. Veel gemeenten voeren een schouwing uit en doen hier verder niets mee. Dit terwijl er zoveel meer mogelijk is met de zwerfafvalvergoeding.

Sinds vorig jaar is ‘monitoring minimaal’ een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de zwerfafvalvergoeding. Dit betekent dat de gemeente moet toetsen hoeveel zwerfafval er in de gemeente ligt. Met de resultaten van zo’n schouwing weet je precies op welke plekken het goed gaat en in welke gebieden werk aan de winkel is. De AfvalSpiegel is CROW-gecertificeerd en kan de monitoring voor de gemeente uitvoeren. Daarnaast helpen we graag een extra handje als het gaat om een goede zwerfafvalaanpak.

Uitgelicht: het afvalbakkenbeheerplan
Veel zwerfafval concentreert zich rondom openbare prullenbakken. Niet voor niets halen steeds meer gemeenten prullenbakken weg uit het buitengebied. Daar trekken prullenbakken afval aan van recreanten, dat door vogels er weer uit gevist wordt. ‘Meer prullenbakken’ is niet per se altijd de oplossing. Dit geldt ook in de bebouwde kom. Een afvalbakkenbeheerplan kan het zwerfafval terugdringen door de juiste soort afvalbak op de juiste plek neer te zetten, met een goede uitstraling / verzorging en met (onbewuste) gedragsbeïnvloeding. Voorafgaand is het belangrijk de huidige situatie in kaart te brengen. Bekijk eens deze handige factsheet van Rijkswaterstaat. Ook voor een optimalisatie van de openbare prullenbakken mogen gemeenten de zwerfafvalvergoeding inzetten.

Uitbreidingsmogelijkheden zwerfafvalaanpak
Er is vaak nog veel meer te ondernemen om zwerfafval te verminderen. Denk aan een doordacht snoeproutebeleid, waarbij aandacht is voor zwerfafval onderweg naar scholen. Of lessen op scholen over zwerfafval en afvalscheiding, met enthousiaste gastdocenten zoals de Plastic Soup Surfer. Gemeenten kunnen meer aandacht schenken aan de Landelijke Opschoondag in maart of de World Clean Up Day in september. Of denk aan een aanpak rondom fastfood ketens, die vaak een grote bron van ergernis vormen als het gaat om zwerfvuil.

Gemeenten: kijk dus verder dan de minimale monitoring en haal het maximale uit de zwerfafvalvergoeding met een degelijke aanpak op meerdere fronten. De AfvalSpiegel denkt graag met je mee. Vanaf 1 november 2020 tot 1 maart 2021 is het mogelijk de vergoeding voor 2021 aan te vragen in Wastetool.



Afval is de moeite waard.