Het composteerbare inzamelzakje voor GFE: wel of niet promoten?

Biologisch afbreekbare zakjes die consumenten gebruiken als inzamelmiddel voor etensresten en groente- en fruitafval winnen aan populariteit. Maar echt gewenst in het GFT-afval zijn ze niet. Ze verstoren het composteerproces en zijn voor de verwerker moeilijk te onderscheiden van echt plastic. Gemeenten zien de zakjes juist als een welkom hulpmiddel om de GFE uit het restafval te weren. Is het dan wel de bedoeling dat gemeenten de zakjes promoten?

Het is een van de belangrijkste uitdagingen die er ligt als het gaat om afvalscheiding: het GFT-afval uit de grijze container krijgen. Veel gemeenten worstelen ermee, met name bij de hoogbouw. Daarom grijpen gemeenten allerlei hulpmiddelen aan om de inwoners het zo gemakkelijk mogelijk te maken om GFT-afval te scheiden. Het composteerbare inzamelzakje is hierbij belangrijk, omdat het voor inwoners dan minder ‘vies’ is om etensresten en ander organisch keukenafval al op het aanrecht apart te houden en ‘verpakt’ in de GFT-container te gooien.

Alleen composteerbare inzamelzakjes als het meer GFT oplevert
Het doel van het verwerken van GFT-afval is het maken van kwalitatief goede compost. Een speciaal composteerbare GFT-inzamelzak voegt niets van waarde toe aan het composteringsproces maar verstoort deze eerder. Daarnaast zijn de zakjes lastig te onderscheiden van ‘echt’ plastic. Toch staan verwerkers het gebruik van composteerbare GFT-inzamelzakjes toe.

De belangrijkste reden hiervoor is de zogenaamde ‘co-benefit’. Dit houdt in dat de zakjes ervoor zorgen dat er meer GFT ingezameld wordt, waardoor het voordeel van het gebruik zwaarder weegt dan het nadeel. Femke Mackenzie van Indaver: “In verschillende pilots zien we dat mensen meer keukenafval apart houden als we composteerbare GFT-inzamelzakjes verstrekken. Dat is ook ons doel: méér en schoon GFT-afval inzamelen. Als de zakjes daaraan bijdragen, dan is dat mooi meegenomen.”

Ook afvalverwerker Attero is het om de inhoud te doen, vertelt Tim Brethouwer: “Het is natuurlijk het beste als mensen hun keukenafval direct in de container doen. Als mensen composteerbare GFT-inzamelzakjes als hulpmiddel gebruiken en daardoor meer GFT-afval aanbieden, dan is dat prima. Het gaat ons om de inhoud en niet om de verpakking.”

Branche staat achter gebruik inzamelzakjes
Dat ondanks de nadelen de verwerkers de composteerbare zakjes accepteren werd dit jaar nog onderschreven bij de lancering van een landelijke wel-niet lijst voor GFT-afval, waar onder meer de Vereniging Afvalbedrijven en de NVRD aan meewerkten. De lijst geeft duidelijkheid over de scheidingsregels om vervuiling te verminderen. In deze lijst staat dat de speciale composteerbare GFT-inzamelzakken (indien gevuld) wel bij het GFT-afval mogen, net als de composteerbare papieren inzamelzakjes. Alle andere (biologisch afbreekbare) zakjes, bakjes of verpakkingen mogen níet in de groene container.

Producenten vervangen steeds meer plastic verpakkingen door biologisch afbreekbare plastic verpakkingen. Dit bio-plastic is gemaakt van plantaardig materiaal zoals maïs, aardappelen of suikerriet. Niet al het bio-plastic is geschikt voor recycling. Brethouwer benadrukt nog eens dat alle andere composteerbare zakjes of verpakkingen absoluut niet bij het GFT-afval mogen. “Daarom heb ik zelf de voorkeur voor de papieren zakjes. Bij het composteerbare GFT-inzamelzakje vergissen mensen zich makkelijker waardoor er echt plastic in het GFT-afval kan belanden.”

Al met al mogen gemeenten dus de speciale composteerbare inzamelzakjes zeker blijven gebruiken als hulpmiddel om de inwoners te stimuleren het GFT en de etensresten goed te scheiden, omdat het meer GFT-afval oplevert.



Afval is de moeite waard.