Meten is weten: ‘Mondkapje op en niet schrikken van de maden’

Dagelijks is het veldteam van De AfvalSpiegel op pad om afval te sorteren en analyseren, ergens in een gemeente in Nederland. Zo meten we wat de samenstelling is van bijvoorbeeld het restafval. Hoeveel herbruikbare grondstoffen zitten er nog in? Met de cijfers kan De AfvalSpiegel rapporteren aan bijvoorbeeld gemeenten of advies uitbrengen. Het sorteren zelf is uiteraard geen heel fijn klusje. Maar meten is weten. En dus gaat het veldteam aan de slag.

’s Ochtends vroeg, nog lang voordat werkend Nederland richting kantoor reist, verzamelen de afvalsorteerders zich bij De AfvalSpiegel. Het busje in, op weg naar de sorteerlocatie. Ditmaal gaat het team een voedselanalyse doen bij een gemeentelijke afvalinzamelaar. Dit betekent dat ook de voedselverspilling nog eens apart wordt gehouden, om deze in kaart te brengen. Op de locatie staat al een monster van 1000 kilogram klaar.

Voor de sortering is 750 kilogram nodig.
sorteermonster

Wat zit er allemaal in het restafval?
Na een kop koffie en eenmaal uitgerust in overalls, laarzen en mondkapjes, gaan de sorteerders aan het werk. Na het wegen van 750 kilogram voor het sorteermonster, stallen ze een lange tafel uit waar het afval op komt te liggen. Zo’n twintig containers worden rondom opgesteld. Hierin gooien de sorteerders vanaf de tafel het afval in de juiste containers. Luiers bij elkaar, lappen bij textiel, aardappelschillen bij gft. Halfvolle drankpakken gaan apart, alsook elektrische apparaten, papier, glas, etc.

Vaak zit het afval al een aantal dagen in een zak, dus het is niet altijd even ‘vers’ meer. De maden krioelen er soms op los. De sorteerders hebben echter alles al een keer gezien en maken zich er niet druk om. Na een paar uur sorteren is het eind van de 750 kilogram in zicht. Per container weegt het team hoeveel van alle afvalstromen er in het oorspronkelijke restafval zat. Daarna gaat alles weer bij elkaar in de grote container.

Een sorteerder haalt afval uit elkaar en gooit het in de juiste container.
afval sorteren

 

Betrouwbare analyse
Het veldteam van De AfvalSpiegel vormt een belangrijke basis van de organisatie. De sorteerders wroeten immers met de handen door het afval om ervoor te zorgen dat gemeenten en andere organisaties betrouwbare data en adviezen doorgestuurd krijgen. Door het werken met de handen is het sorteren nauwkeurig en volledig. Het zijn uiteindelijk de cijfers van de wegingen die waardevol zijn. Deze cijfers zijn het fundament waarop De AfvalSpiegel haar (effect)rapportages vormt en eventueel advies geeft.

Meer weten over onze sorteeranalyses? Of interesse om het eigen bedrijfsafval of afval in de gemeente een keer te laten analyseren? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar 085-773 1995 of mail naar Britta Aarts via britta@deafvalspiegel.nl.Afval is de moeite waard.