Plastic scheiden ingewikkeld? Deze 5 vervuilers zien wij het meest.

Afvalverwerker Attero waarschuwde begin dit jaar dat het scheiden van plastic verpakkingen, metaal en drankkartons (PMD) in sommige regio’s steeds minder goed verloopt. De vervuiling was 35 procent, ten opzichte van 10 procent een aantal jaar geleden. De voorlichting over wat er wel en niet in mag moet dus verbeteren. De AfvalSpiegel sorteert regelmatig PMD-afval. De vijf meest voorkomende voorwerpen die er niet in horen hebben we op een rij gezet.

1. Chipszak
Met stip op nummer 1 staat de chipszak. Of eigenlijk alle kunststof verpakkingen die aan de binnenkant een metaallaagje hebben. Denk bijvoorbeeld aan koffieverpakkingen en doordrukstrips van medicijnen. Het klopt dat er plastic bij zit, maar het aluminium laagje maakt het kunststof helaas ongeschikt om te recyclen. Vorig jaar kreeg de voorlichting wel een impuls: de chipszak ging in september viral toen een jongeman uit Gouda een boete kreeg voor de chipszak tussen zijn PMD-afval.

2. Speelgoed
Vaak treffen we speelgoed aan in het PMD-afval. En ja, dat is natuurlijk ook plastic, maar wel een heel ander soort kunststof (en geen verpakking). Dat maakt dat deze voorwerpen ongeschikt zijn voor de recycling van verpakkingen – waar de PMD fractie voor bedoeld is. In deze categorie vallen ook andere kunststof voorwerpen, zoals het keukengerei en zelfs tuinmeubilair dat we tegenkomen.

3. Piepschuim
Piepschuim schaaltjes of verpakkingen komen ook veel voor in de PMD-zak of PMD-containers. Piepschuim is een kunststof, maar kan helaas niet in de recycling van plastic verpakkingen worden meegenomen. Piepschuim mag daarom bij het restafval of naar de milieustraat.

4. Spuitbussen en kitkokers
Hier wordt het gevaarlijk, want spuitbussen vinden we ook veelal terug in het PMD. Deze kunnen nog brandbare of explosieve stoffen bevatten en mogen daarom niet bij het PMD. Om het ingewikkeld te maken: sommige gemeenten staan lege spuitbussen in het PMD wel toe. Daarnaast zijn kitkokers een grote frustratie van afvalverwerkers, want resten kit kunnen vanwege de substantie het hele recycling proces ontzettend verstoren en zo een grote hoeveelheid PMD ongeschikt maken.

5. Volle verpakkingen
De plastic verpakkingen, blikjes en drankkartons die we aantreffen zijn lang niet altijd leeg. Denk aan halfvolle pakken yoghurt, of een tijdschrift waar een plastic folie omheen zit. De inhoud van deze verpakkingen vormt ook een grote vervuiling in het recycling proces.


Te ingewikkeld om uit te leggen
Eerlijk is eerlijk, de scheidingsregels voor PMD-afval zijn niet mis. Zelfs bij De AfvalSpiegel raadplegen we soms de afvalscheidingswijzer. Pakweg 10 jaar geleden was het nog overzichtelijk met de inzameling van KFF: kunststof flessen en flacons. Onze sorteeranalyses lieten zien dat er destijds nauwelijks vervuiling was. Maar de verandering naar PMD (of PD, afhankelijk van waar je woont) maakte de duidelijkheid van de scheidingsregels – en dus ook de kwaliteit – er niet beter op.

Het ‘grote publiek’ weet bovendien niet van de achterliggende afspraken met de verpakkingsproducenten en de vergoeding die gemeenten ontvangen (voor alleen de verpakkingen). Dat is ook veel te ingewikkeld om uit te leggen. Zonder een goed alternatief zit er niets anders op dan de scheidingsregels zo duidelijk mogelijk te maken. De vijf bovenstaande vormen van vervuiling uit onze sorteeranalyses geven in ieder geval inzicht in welke voorwerpen we zeker onder de aandacht moeten brengen.



Afval is de moeite waard.