Elk prulletje telt: hoe schoon is jouw gemeente?

Afval als de spiegel van de samenleving: de hoeveelheid zwerfafval die in de straten van jouw gemeente ligt, zegt echt wat. Hoe denken wijkbewoners over hun straten? Wat is het serviceniveau van de gemeente als het gaat om afval ophalen? Nodigt de straat soms uit tot het weggooien van je snoeppapiertje of sigarettenpeuk? De AfvalSpiegel voert met enige regelmaat een zogeheten ‘schouwing’ uit. Via een landelijke methode meten we dan hoeveel zwerfafval en/of afvaldumpingen er in een gemeente liggen. Vorige maand waren we in het uitgestrekte Reimerswaal in Zeeland.

Een schouwing vergt enige voorbereiding. Systematisch wijst De AfvalSpiegel voorafgaand aan het bezoek aan Reimerswaal 250 locaties aan in de gemeente. Deze locaties zijn verspreid over de hele gemeente: Rilland, Krabbendijke, Yerseke, Waarde, etc. En niet alleen de kernen, ook op bedrijventerreinen en buitengebieden wijzen we straten en kruispunten aan die geschouwd moeten worden. Daarnaast identificeren we samen met de gemeente enkele hotspots. Dit zijn plekken waar sowieso vaak zwerfafval ligt. Is dat nu nog steeds zo? Alleen op deze manier krijg je een goed beeld van de hele gemeente.

Zo schouw je de openbare ruimte
Het veldteam van De AfvalSpiegel start in de vroege ochtend op bedrijventerrein De Poort in Rilland. In de berm vlakbij de snelweg treffen we al vrij snel plastic zakjes en blikjes van energiedrankjes aan. In een vak van 100 m2 bepalen we de drie meest vervuilde plekken. Daar tellen we het aantal stuks afval. Afhankelijk van de hoeveelheid, geven we de locatie een A+, A, B, C of D. Dit doen we voor grof afval (groter dan 10 cm) en fijn afval (kleiner dan 10 cm). Als de locatie een C of een D krijgt (sterk vervuild), dan maken we er een foto van. Op deze manier gaan we alle vooraf bepaalde locaties af. Dankzij deze landelijke methode is het mogelijk om een vergelijking te maken met andere gemeenten en met verschillende jaren.

Schouwing Reimerswaal
Zwerfafval op een bedrijventerrein in Krabbendijke.

Reimerswaal blijkt al na de eerste dag (80 locaties geschouwd) een schone gemeente. De meeste locaties in Rilland en Krabbendijke scoren een A+ (0 stuks zwerfafval) of een A (1-3 stuks). Ook bijzonder; het team trof geen enkele afvaldumping aan (een grotere berg afval).

Aanpakken van meest vervuilde plekken
Op sommige plekken werd wel meer afval gevonden, zoals een flink aantal sigarettenpeuken rondom een bankje aan de Oosterschelde. Of veel rondslingerend afval op een voetpad naast een school. Met deze informatie kan de gemeente een gerichte aanpak bedenken om het zwerfafval tegen te gaan. Bijvoorbeeld met een stoeptegel voor sigarettenpeuken. Of in gesprek gaan met de school over het samen schoonhouden van de omgeving. Wellicht kan de gemeente prikkers en vuilniszakken beschikbaar stellen.

Betrouwbare data over de vervuiling van je gemeente
Na een schouwing heb je dus betrouwbare informatie in handen over de hoeveelheid zwerfafval of afvaldumpingen in je gemeente. Zo kun je vergelijken hoe jouw gemeente scoort ten opzichte van het landelijk gemiddelde, buurgemeenten of ten opzichte van een jaar geleden. Je weet welke plekken het meest kwetsbaar zijn. Daarop kun je plannen maken om de omgeving schoner te maken. Ook is een schouwing een handige tool om te meten of een veranderend afvalbeleid gevolgen heeft voor de hoeveelheid illegale dumpingen en zwerfafval.

Meer weten?
Wil je ook een schouwing laten uitvoeren in jouw gemeente? Neem dan contact op met Britta Aarts via britta@deafvalspiegel.nl.



Afval is de moeite waard.