Succesvolle Zwerfafvaldag Maurick college in Vught

Afgelopen maandag was het weer zover: de zwerfafvaldag voor de eerstejaars leerlingen van het Maurick college in Vught. De actiedag richt zich elk jaar op bewustwording van zwerfafval en het gedrag van de leerlingen zelf rondom afval.

Net als voorgaande jaren was de prikactie een vast onderdeel van het programma. Met prikkers, afvalzakken, handschoenen en veiligheidshesjes in de aanslag, gingen 435 leerlingen in groepjes uiteen om zwerfafval in de buurt op te ruimen. Het verzamelde afval werd op school gesorteerd. Zo is duidelijk te zien wat de leerlingen allemaal ophaalden.

Leerling: ‘Eerst dachten we; we vinden misschien een paar blikjes, maar we hadden een hele zak vol!’

Bewust van je eigen afvalgedrag
Naast de prikactie waren er ook andere activiteiten. Zo was er een afvalquiz, konden leerlingen proefjes doen met afval, was er een creatieve workshop en maakten ze stop motion filmpjes. Allemaal om te zorgen dat leerlingen gaan nadenken over de hoeveelheid zwerfafval, het effect op de natuur en uiteraard hun eigen gedrag.

Britta Aarts: ‘Dit jaar zaten er een paar nieuwe activiteiten tussen. Vooral de proefjes met verschillende soorten plastic maakten veel indruk.’
Leerlingen doen proefjes met verschillende soorten plastic.
Leerlingen doen proefjes met verschillende soorten plastic.
Zwerfafval na sorteren
Zwerfafval na sorteren

Convenant zwerfafval
In 2017 tekenden gemeente Vught en het Maurick college een driejarig convenant om structureel samen te werken op het gebied van afval. Dit houdt in dat het Maurick college elk jaar een opschoonactie organiseert waarbij leerlingen zwerfafval opruimen. Gemeente Vught faciliteert en ondersteunt deze dag.

Meer weten over het organiseren van activiteiten rondom zwerfafval op school? Neem contact op met Britta Aarts via britta@deafvalspiegel.nl of bel naar 085 773 1995.Afval is de moeite waard.