100-100-100: Minder restafval moeilijk?

Op 24 mei jl. startten meer dan vijftig huishoudens uit de gemeente Loon op Zand met het project 100-100-100: honderd huishoudens, honderd dagen, honderd procent afvalvrij. Tijdens het project proberen de deelnemers afval te voorkomen en het afval dat ze toch hebben zo goed mogelijk te scheiden. De AfvalSpiegel helpt ze hierbij, in opdracht van Renewi (het bedrijf dat het afval inzamelt in Loon op Zand) en de gemeente Loon op Zand. Hoe moeilijk is het eigenlijk om afvalvrij te leven? De deelnemers van deze editie zijn pas op de helft, maar laten nu al veelbelovende resultaten zien.

Tijdens 100-100-100 worden deelnemers uitgedaagd om nóg beter hun afval te scheiden. Op het online platform van het project verschijnt iedere week een opdracht die de deelnemers aan het denken zet. Bijvoorbeeld: Hoeveel verpakkingen open jij op één dag? Waar in huis ontstaat jouw afval?

Daarnaast wegen de deelnemers iedere week het restafval dat over is. Waar het gemiddelde huishouden in Loon op Zand per week 8 kilogram restafval produceert, produceren de deelnemers van het project tot nu toe gemiddeld nog maar 1,2 kilogram restafval per week. Een deelnemer vertelt: “Je hebt echt maar weinig restafval over. Als de gemeente zou zeggen dat ze het restafval maar twee keer per jaar komen halen, zou dat best kunnen.”

De deelnemers helpen elkaar goed op weg via het platform, waar ze onderling tips uitwisselen. Zo is afval het beste te voorkomen door het niet in huis te halen. En door je bewust te zijn van het afval dat je produceert, koop je vanzelf slimmer in. Door bijvoorbeeld naar de markt te gaan, waar je je groenten koopt zonder verpakking. De deelnemers worden zo steeds creatiever om zo min mogelijk restafval over te houden.

Goed voorbeeld geven
De Nederlandse overheid heeft als doel gesteld om in 2020 niet meer dan honderd kilogram restafval per inwoner per jaar te produceren. Om dat gewicht te halen, moet het gemiddelde per inwoner omlaag. In de gemeente Loon op Zand is dat nu 166 kilogram. Met het ‘100-100-100 project’ stimuleert de gemeente haar inwoners om hun afval beter te scheiden. De deelnemers van het project vormen zo een inspirerend voorbeeld voor de rest van de gemeente. Zij laten zien dat het kan.

100-100-100 is een landelijk concept dat al door veel gemeenten is ingezet. De AfvalSpiegel begeleidt in deze editie de deelnemers op het platform en kijkt uit naar de uitkomsten van het project na honderd dagen.

Meer weten over het project? Neem dan contact op met Sanne van den Wittenboer, communicatiemedewerker, via sanne@deafvalspiegel.nl.



Afval is de moeite waard.