Zwerfafval; van aanpak tot resultaat

De laatste weken komen geregeld acties voorbij over het opruimen van zwerfafval. Vrijwilligers slaan de handen ineen om hun eigen buurt schoon te maken. Steeds vaker in samenwerking met de gemeente. Hoe maak je als gemeente nou een goede zwerfafvalaanpak? En hoe weet je of de aanpak ook echt werkt?

Sinds 1 april kunnen gemeenten weer zwerfafvalvergoeding aanvragen bij Nederland schoon. Deze vergoeding kun je gebruiken om de zwerfafvalaanpak te verbeteren. Denk hierbij niet alleen aan het opruimen van zwerfafval door vrijwilligers. Ook voor categorieën als slimmere voorzieningen, betere inrichting van prullenbakken en gedragsbeïnvloeding kun je een vergoeding krijgen.

Bepaal je aanpak op het gebied van zwerfafval
Het aanpakken van zwerfafval begint met een goed plan. Breng allereerst de huidige situatie en de gewenste doelen in kaart. Zo weet je waar je staat en welke brug je te bouwen hebt. Vervolgens maak je een plan met acties om tot de gewenste doelen te komen. De AfvalSpiegel maakte voor de gemeente Vught een uitvoerend plan en is jaarlijks betrokken bij de organisatie van de zwerfafvaldag op het Maurick College in Vught.

Meten is weten
Sinds dit jaar is ‘monitoring minimaal’ een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de zwerfafvalvergoeding. Dit houdt in dat minstens één keer per jaar zo’n 50 gebieden in de gemeente worden getoetst op de hoeveelheid zwerfafval via een zogeheten schouwing. Met de resultaten van de schouwing weet je precies op welke plekken het goed gaat en in welke gebieden werk aan de winkel is. Op basis van deze gegevens kun je de zwerfafvalaanpak verbeteren. Benieuwd hoe een schouwing in zijn werk gaat? Lees dan ons artikel: Elk prulletje telt: hoe schoon is jouw gemeente?

Meer weten?
Kun je hulp gebruiken bij het opstellen van de zwerfafvalaanpak of wil je een schouwing laten uitvoeren in jouw gemeente? Neem contact op met Britta Aarts via britta@deafvalspiegel.nl of bel naar 085 773 1995.



Afval is de moeite waard.