Hét beste inzamelmiddel voor textiel bestaat niet

Het afgelopen half jaar volgden we bij zes verschillende gemeenten de inzameling van textiel: van het aanbieden door de burger tot aan het sorteercentrum. We vergeleken de meest gangbare inzamelmiddelen en zetten de belangrijkste conclusies op een rijtje. Wat blijkt: ieder inzamelmiddel heeft zo z’n voor- en nadelen.

De manier van inzamelen veroorzaakt vervuiling
In ons vorige artikel beschreven we de vervuiling in het textiel. Het spreekt voor zich dat andersoortig afval het textiel in de container vervuilt. Met name textiel dat los in de container zit raakt dan aangetast, waardoor het niet meer geschikt is voor hergebruik. Beter communiceren over het aanbieden van textiel in een afgesloten zak is dan ook belangrijk. Daarnaast zorgt regen tijdens de inzameling en regenwater in de container voor nat textiel. Een derde oorzaak waardoor textiel vervuild raakt, is het aanstampen van de vracht tijdens de inzameling. Dit laatste is eenvoudig te voorkomen door de lengte van de route goed af te stemmen op het aangeboden volume.

Een groot deel van het textiel raakt vervuild nadat het in de container is gedaan.

Nat papier kan gaan schimmelen
In de papiercontainer blijft het papier mooi droog. Zeker in de herfst- en wintermaanden is los ingezameld papier vaker nat, doordat het op de inzameldagen kan regenen. Als het dan een aantal dagen duurt voordat het ingezamelde papier bij de fabriek aankomt, gaat het schimmelen en is het minder goed her te gebruiken.

Een ander probleem met nat papier is dat het slechter te sorteren is door de machines in de fabriek. Het papier wordt normaliter gesorteerd in verpakkingsmateriaal en het grafische deel van het papier. Wanneer het ingezamelde papier nat is, plakken deze soorten aan elkaar. De verwerker hanteert daarom een bovengrens voor het vochtgehalte. Komt het vochtgehalte boven een bepaald percentage, dan wordt de vracht afgekeurd. Deze regel bestaat ook omdat de verwerker niet wenst te betalen voor water. Hoe natter en dus zwaarder het papier, hoe hoger immers de vergoeding voor de gemeente. Afkeur komt niet vaak voor, omdat meestal alleen de bovenkant van een stapel papier natregent.

Minder belastend
Het inzamelen met een papiercontainer werkt prettiger omdat het minder belastend is dan tillen met papier. Wel duurt de inzamelronde iets langer, maar het verschil blijkt nauwelijks noemenswaardig (afhankelijk van het materieel). Indien er met vrijwilligers gewerkt wordt, vergt de inzameling met een container ook een speciale instructie in het kader van de werkwijze en veiligheid. De vraag is overigens hoe toekomstbestendig het inzamelen met verenigingen is, nu enkele grote inzamelaars hier niet meer mee willen werken.

Het ingezamelde papier met een minicontainer is wel weer meer belastend voor de sorteermachine in de recyclingfabriek.  Met name kartonnen dozen zijn vaak in kleinere stukken gescheurd, waardoor het lastig uit te sorteren is tussen de kranten, tijdschriften en folders. Zeker nu de samenstelling van ingezameld papier snel verandert door digitalisering en online bestellingen (steeds meer kartonnen dozen), is dit vaker aan de orde.

Iedere gemeente kan de eigen afweging maken welke voor- en nadelen zwaarder wegen. Het hangt soms ook af van de bereidheid van verenigingen om zich aan te passen, het materieel waar de inzamelaar mee rond rijdt en de ‘schoonbeleving’ van de inwoners. Al met al heeft de minicontainer voor papier in de afgelopen tien jaar een permanente plek veroverd in het rijtje van inzamelmiddelen.



Afval is de moeite waard.